Ağır ve büyük ürünleri ambalajlamanın 6 temel kuralı

Analiz
23 Eylül, 2022
4 dakika okuma süresi
Makaleyi paylaşın
Ağır ve büyük ürünleri ambalajlamanın 6 temel kuralı

Ağır ve büyük ürünlerin ambalajlarken dikkate alınması gereken altı temel

Herhangi bir ürünün nakliyesi sırasında uygun ambalajlama önlemlerine dikkat etmek önemlidir ancak büyük ürünler özel bir dikkat gerektirir. Büyük ürünlerin nakliyesini zorlaştıran çeşitli unsurlar vardır ve ambalaj seçerken bunlara dikkat edilmesi gerekir. Oluklu ambalaj çözümlerinin performansının sert malzemelere kıyasla nasıl olduğunu merak ediyorsanız, Mondi Ansbach’da ürün geliştirme başkanı olan Jürgen Schmidt’e kulak verebilirsiniz. Jürgen Schmidt ağır yük ambalajının gücünü ve spesifik uygulamalarınıza ve tedarik zincirinize nasıl tam uyum sağlayabileceğini anlatıyor.

Ağırlık

Kargo alanının etkin kullanımı söz konusu olduğunda, ağır ürünlerin ambalajlanması ve istiflenmesi belli zorluklar ortaya koyar. Seçtiğiniz ambalaj hasara karşı korumak için dayanıklı ve ürünün ağırlığı altında ezilmeyecek kadar güçlü olmalıdır.

“Ağır ve büyük ürünler için oluklu ambalajlar BC, CA, BCB ya da ACA gibi çok güçlü double ya da triple levhalardan meydana gelir, kalınlıkları double levha için 6-10 mm, triple levha için 10-15 mm. arasında değişir. Bu taşıma konteynerleri bir tona kadar katmanlı yüklemeye dayanıklıdır. Takviyelerle dayanıklılıkları daha da arttırılabilir. Örneğin, stac-pac çözümü, daha da ağır katmanlı yüklemeye dayanıklıdır. Ağır yük için oluklu ambalajlar böylece ahşap ya da metal malzemeden taşıyıcı sistemlere yüksek performanslı ve güvenli bir alternatif sunduğu gibi %80 daha hafif olma özelliği de taşır.”

Ebat ve şekil

Hacimli ürünlerin nakliye için ambalajlanması, özellikle de düzgün şekilli değillerse, zorluk oluşturabilir. Güvenli bir nakliye için doğru ambalajlama önemlidir, özellikle de nakliye sırasında kolayca hasar görebilecek, büyük ve düzensiz köşelere sahip bir ürün gönderiyorsanız…

“Oluklu mukavva son derece çok yönlü bir malzemedir. Üç boyutlu taramalar yaparak standart olmayan biçimdeki ürünleri destekleyip, yerlerine sabitlemek için bağlantılar, eklemeler ve tampon malzemeler üretebiliyoruz. Bunu ambalaja tek bir ürün ya da birden çok ürün yerleştirmek istemenizden bağımsız olarak uygulayabiliyoruz. Köpük ve diğer tampon malzemeleri genelde yenilenebiliyor. Nihai ambalaj çözümünün ambalajlanmış ürünün en hassas kısmına gelebilecek en büyük darbeye dayanabilecek şekilde tasarlanması gerekiyor. Bu nedenle ürün geliştirme sürecine ambalaj tedarikçisinin de dahil edilmesi öneriliyor. Söz korumadan açılmışken – oluklu mukavvalar nakliye esnasında daha sert malzemelere kıyasla darbelere karşı daha iyi tampon görevi görerek şokları daha etkin biçimde azaltıyor.”

Taşıma sırasında dikkat edilmesi gerekenler

Nakliyenin her aşamasında, ürünler hem otomatik hem de insan gücüyle taşınabilir. Ambalajlar monte edilirken, forkliftle kamyona yüklenirken ve bir ekip tarafından yukarı kaldırılırken, kolayca ve zorlanmadan taşınması, dayanıklılık ve güvenlik esastır. Aynı zamanda, ambalajlama, yükleme ve boşaltma prosedürleri zaman açısından etkin olmalıdır.

“Ağır iş ambalajları çok büyük olabilir. Mesela otomotiv sektöründe, nakliye konteynerleri 2,20 x 1,80 metrelik ayak izine ve 2,5 metreküp hacme sahip olabilirler. Bu ölçekte ambalajlar önden montajlanarak akıllı, minimum hacimli kitlerde teslim edilerek tek kişiyle kısa zamanda ambalaj için hazır hale getirilebilir. Oluklu palet konteynerler bütün kenarlarından forklift erişimine olanak vererek güvenli manevra sağlarlar. Azami ambalaj güvenliği için, tedarik zinciri boyunca olabilecek potansiyel darbeleri dikkate almak önemlidir.”

Nakliye ve dağıtım tipi ve süresi

Ambalaj tasarımları yapılıp kullanıcı tarafından seçildiğinde, ürünün varış noktasına nakliye yöntemi ya da yöntemleri temel bir faktör oluşturur. Lojistik zinciri hava, deniz, karayolu ve/veya demiryolu nakliyesini içerebilir. İyi koruma ve etkili taşımayı garantilemek üzere atılması gereken adımlar, nakliyenin türü ve süresinden ve müteakip taşımadan etkilenir.

“Oluklu mukavva çözümlerinin ebatları, sizin pakete ideal sayıda ürün yerleştirmenize olanak verirken, aynı zamanda kargo alanının azami kullanımını sağlamak üzere tamamıyla kişiselleştirilebiliyor. Hava taşımacılığında malzemenin hafifliği hem uçak yakıt hem de taşıma maliyetlerini düşürüyor. Deniz taşımacılığı kargoyu, çoğunlukla birkaç hafta süren yüksek rutubet ve yoğuşmaya maruz bırakıyor, ancak oluklu mukavva bu etkilere kolayca dayanıyor. Örneğin Mondi’de, bütün ağır iş ambalajları güçlü ve ürüne uygun yapıştırıcıyla yapıştırılmıştır ve farklı iklim bölgelerinde ve uzun süreler boyunca mükemmel dayanıklılığı garantileyen, kraftliner gibi yüksek kalitede kağıtlarla üretilmiştir. Oluklu mukavvaların bir başka avantajı da tek kullanımlık olmasıdır; bir başka deyişle, geri getirilmesi gerekmez, ama kullanım noktasında geri dönüştürülebilir.”

Nakliye malzemelerinin test edilmesi

Seçilen çözümün taşınan malları koruyacağından emin olmak üzere, nakliye malzemelerinin test edilmesi ve kıyaslanması gerekir. Büyük nakliye malzemeleri standart laboratuvarlarda analiz edilemese de test işlemi ağır paketleri taşıması ve hareket ettirmesi gereken kişilerin güvenliğini temin etmek için şarttır.

“Hareketin yönü aniden değiştiğinde ya da bir paket az bir yükseklikten de olsa düşürüldüğünde karşılaşılan merkezkaç kuvveti ve kinetik enerji çoğunlukla yeterince dikkate alınmaz. Tedarik zincirinin tamamındaki koşulların tamamını simüle edebilen standart ve sertifikalı ekipmanla gerçekleştirilen testler, ambalaj tasarımındaki eksikliklerin tespit edilip giderilmesinde hayati önem taşır.”

Gelecek nesiller için gezegenimizi korumak

Ambalaj malzemeleri ve tasarım seçenekleri ürünlerinizin çevresel etkisinde önemlidir. Koruma, maliyet ve sürdürülebilirlik arasında iyi bir denge sağlamak her zaman kolay değildir. Sektörde giderek daha yaygın hale gelen ve kritik öneme sahip malzeme değerlendirmesinin yanı sıra, çok gözle görünür olmasa da ürünlerinizin ayak izini azaltmaya yardımcı olan önlemler de vardır.

“Kağıt bazlı ambalajlar yenilenebilir kaynaklardan üretilir ve tamamen geri dönüştürülebilir. Eş değer koruma performansının elde edilebildiği uygulamalarda plastik ve köpüklerin yerini alırlar. Taze lif bazlı malzemelerin sertifikalı kaynaklardan sorumluluk anlayışıyla tedariki, ağaçlar biçildiğinde yerine yeni ağaçların büyüyeceğini garanti altına alır. Oluklu mukavva ambalajlar, hafifleştirme, malzeme ikamesi ve etkin kargo alanı kullanımı açısından da temel bir çevresel role sahiptir. Ancak muhtemelen en büyük etkisi, alternatif çözümün yol açabileceği zararı önlemek üzere bir tasarım yeniden hayal edildiğinde ortaya çıkar.”

Ürünler ve çözümler
Oluklu mukavva ambalaj
Makaleyi paylaşın